Hoe ziet de achterkant van de maan eruit?

Wanneer wij ‘s avonds naar de maan kijken, dan zien wij altijd dezelfde kant van deze natuurlijke satelliet. De maan draait in 28 dagen om haar as. In dezelfde periode draait de maan om de aarde, waardoor het net lijkt alsof de maan stilstaat. Helaas is het daardoor een stuk moeilijker om te zien hoe de achterkant van de maan eruit ziet. In 1959 maakte de Luna 3-ruimtesonde de eerste foto van de achterkant van de maan. Sindsdien kiekten veel andere ruimtesondes de achterzijde van het object. Wetenschappers van de universiteit van Arizona hebben nu een fotomozaïek samengesteld van 15.000 foto’s die de afgelopen jaren gemaakt zijn met de Lunar Reconnaissance Orbiter. Het resultaat is een gedetailleerd beeld van de achterzijde van de maan.

Op de foto zijn landschapskenmerken te zien, die wij normaal gesproken nooit te zien krijgen. De donkere vlek linksboven in beeld is Mare Moscoviense. De mare – een opgedroogde vulkanische vlakte – heeft een diameter van 277 kilometer.

Linksonder is een donkere krater zichtbaar (zie foto hierboven), namelijk de de Tsiolkovski-krater. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Apollo 17-astronauten in deze krater zouden landen. NASA vond het idee van een landing aan de andere kant van de maan te riskant, waardoor Apollo 17 in december 1972 landde in de Taurus-Littrow-vallei. De Tsiolkovski-krater heeft een diameter van 180 kilometer en is vernoemd naar de Pools-Russische raketgeleerde Konstantin Tsiolkovski.

Bekijk hier een hoge resolutie foto van de achterzijde van de maan. De foto heeft een grootte van 1600 bij 1600 pixels.

Bronmateriaal

"Farside! And all the way around" - Lunar Reconnaissance Orbiter
"Nieuw fotomozaïek van achterzijde maan" - Astronieuws.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd