Bananenschil zuivert het water

Wetenschappers hebben een goedkope en veilige manier ontdekt om water te zuiveren van zware metalen: bananenschillen. In de schillen zitten bepaalde zuren die metalen ionen aantrekken en het water zo schoonmaken.

Zware metalen zoals lood en koper belanden door toedoen van de landbouw en industrie veelvuldig in het water. En dat heeft grote gevolgen: ze tasten de grond aan en kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Om het water weer schoon te krijgen, moeten onderzoekers nu vaak een beroep doen op stofjes als aluminiumoxide en cellulose. Maar deze stoffen hebben ook weer bijwerkingen en zijn relatief duur.

Wetenschapper Gustavo Castro heeft een betere en goedkopere oplossing: bananenschillen. Hij doet zijn werk in het blad Industrial & Engineering Chemistry Research uit de doeken.

Castro en zijn collega’s droogden bananenschillen en legden ze in water dat metalen bevatte. Ook bouwden ze een waterfilter van bananenschillen en duwden het verontreinigde water erdoorheen. In beide experimenten werd het metaal uit het water verwijderd. De bananen bleken dat zelfs beter te doen dan de stoffen die op dit moment gebruikt worden om water te reinigen.

De resultaten van het onderzoek zijn vooral handig voor fabrieken: zij kunnen de methode wellicht gebruiken om hun afvalwater te zuiveren en zo te voorkomen dat het andere wateren vervuilt. Overigens is dit niet de enige oplossing voor de industrie. Uit andere onderzoeken is al gebleken dat ook delen van appels, suikerriet, kokosnoten en pindadoppen een zuiverende werking hebben. Ook deze stoffen halen giffen uit het water.

Bronmateriaal

"Is That a Banana in Your Water?" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd