Tsunami Japan: waar waren de golven het hoogst?

  Vrijdag is Japan getroffen door een zware zeebeving met een tsunami als gevolg. Wetenschappers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) verzamelden verschillende gegevens en komen nu met de eerste video’s en kaarten. In de eerste video is te zien hoe de tsunami in een halve dag tijd over de hele Stille Oceaan raast. Eén zeebeving schudt deze gigantische oceaan heen en weer.

  De onderstaande kaart is wellicht nog iets bijzonderder, aangezien de gegevens concreter worden weergegeven dan in de bovenstaande video. Op deze kaart is te zien hoe hoog de golven waren. Zoals u ziet werd Japan kort na de zeebeving overspoeld met golven hoger dan twee meter. De westkust van de Verenigde Staten werd enkele uren na de zeebeving geraakt door golven met een maximale hoogte van 60 centimeter. Bij Australië was de tsunami later op de dag nog maar een klein golfje.

  Het is van groot belang om tsunami’s te analyseren, aangezien wetenschappers zo nog beter kunnen voorspellen wat een volgende zeebeving gaat doen. Het is al langer bekend dat hoge golven na een tijdje in hoogte afnemen, maar ook andere zaken van belang (bijvoorbeeld diepte van het water).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd