Hoe langer u wakker bent, hoe trager u wordt

U hoort acht uurtjes per dag te slapen. Maar stel dat u aan zes uurtjes genoeg hebt, dan is dat toch ook goed? Niet helemaal, zo suggereert nieuw onderzoek: uw prestaties lijden toch onder het tekort aan slaap.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Brigham and Women’s Hospital. Zelfs wanneer mensen zich na zes uurtjes helemaal fit voelen en dus niet het idee hebben dat ze te kort geslapen hebben, heeft het gebrek aan slaap invloed op hun prestaties. Dat is te lezen in het blad The Journal of Vision.

Experiment
De onderzoekers bestudeerden twaalf proefpersonen gedurende één maand. De proefpersonen kregen in de eerste week de opdracht om tien tot twaalf uren per nacht te slapen. In de drie weken die volgden, moesten de proefpersonen zo’n 5.6 uur per nacht slapen. Ook werd hun hele leefritme overhoop gegooid: hun cyclus telde geen 24 maar 28 uur. Daarmee leek hun situatie op een chronische jetlag. De proefpersonen kregen ook regelmatig een test waarbij ze naar een scherm moesten kijken en zo snel mogelijk op zoek moesten gaan naar belangrijke informatie.

WIST U DAT…

…een liedje leren gemakkelijker gaat als u er tijdens een diepe slaap naar luistert?

Resultaat
De proefpersonen bleven accuraat: ze vonden de gezochte informatie. Maar dat kon soms wel wat langer duren. Hoe langer ze al wakker waren, hoe meer tijd ze nodig hadden om de informatie te vinden. En dat terwijl de proefpersonen zich niet eens heel erg moe voelden: ze voelden zich tussen de tweede en derde week maar ietsje minder fit dan in de eerste week. En toch presteerden ze aanzienlijk minder goed.Een andere opmerkelijke conclusie is dat mensen die tijdens de biologische nacht (tussen middernacht en 6 uur ‘s ochtends) een taak moesten doen veel trager reageerden dan wanneer ze dezelfde taak overdag moesten verrichten. En dat terwijl de proefpersonen zich er niet van bewust waren hoe laat het was.

“Dit onderzoek voorziet ons van waardevolle informatie voor werknemers en hun werkgevers die dergelijke visuele taken tijdens een nachtdienst uitvoeren, want zij zullen dit veel langzamer doen dan wanneer ze overdag werken,” vertelt onderzoeker Jeanne Duffy. “Hoe langer iemand wakker is, hoe meer de vaardigheid om een taak uit te voeren, in dit geval een visuele taak, gehinderd wordt. En de invloed van wakker zijn, is ‘s nachts nog sterker.”

Bronmateriaal

"The Longer You’re Awake, the Slower You Get" - Brighamandwomens.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alyssa L. Miller (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd