Vlaggen op de maan: ze staan nog steeds (op eentje na)!

Meer dan veertig jaar geleden werden op de maan zes vlaggen geplaatst. Lang was onduidelijk hoe het de vlaggen vergaan was, maar uit nieuwe foto’s van het maanoppervlak wordt duidelijk dat ze nog steeds fier overeind staan. Op eentje na dan…

En dat is best bijzonder. Stel: u zet nu een vlag buiten. En over veertig jaar gaat u nog eens kijken wat er van de vlag is overgebleven. Grote kans dat deze is vergaan, of simpelweg is losgeraakt en verdwenen. Maar hoe gaat dat op de maan, alwaar de omstandigheden toch ook niet zo ideaal zijn dat een vlag er gemakkelijk decennialang mee kan gaan?

Vlaggen
Die vraag houdt wetenschappers alweer een tijdje bezig. Beelden van de Lunar Reconnaissance Orbiter komen nu met antwoorden. De Amerikaanse vlaggen staan (op eentje na) nog fier overeind. Dat is goed te zien aan de schaduwen die deze op het oppervlak van de maan werpen (zie ook het filmpje hieronder).

WIST U DAT…

…het stof op de maan mogelijk giftig is voor mensen?

De zesde
Maar hoe zit het dan met die ene vlag? De beelden van LRO laten zien dat deze niet langer overeind staat. Maar dat is niet echt nieuws. Astronaut Buzz Aldrin liet al weten dat de uitstoot van hun ruimtevaartuig tijdens het verlaten van de maan de vlag omver deed vallen. De beelden bevestigen dat verhaal: de vlag werpt geen schaduw op het maanoppervlak en staat dus niet meer overeind.

Dat de andere vlaggen nog wel moedig standhouden, is opvallend. Velen hadden verwacht dat de vlaggen (die de NASA gewoon voor enkele dollars in een winkeltje haalde) allang vergaan zouden zijn. Overigens zijn de vlaggen waarschijnlijk niet meer in uitstekende staat. Zo is het heel aannemelijk dat de ultraviolette straling waar de maan dagelijks mee gebombardeerd wordt, ervoor gezorgd heeft dat de vlaggen flink verbleekt zijn.

Bronmateriaal

"Question Answered!" - LROC.SESE.ASU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd