HIV verstopt zich in beenmerg

  Het virus dat AIDS veroorzaakt kan ongezien schuilgaan in beenmerg. Hier hebben medicijnen geen invloed op het virus en kan het later ‘ontwaken’ en zijn slag slaan. Dat blijkt uit onderzoek. De resultaten moeten op lange termijn tot nieuwe en betere behandelingen leiden.

  Onderzoeker Kathleen Collins concludeert dat het HIV-virus in langlevend beenmerg schuilgaat. Deze beenmergcellen kunnen later in bloedcellen veranderen en voor een hele hoop ellende zorgen. Zolang het virus in het beenmerg zit, kan het geen kwaad. Maar wanneer het beenmerg tot bloedcellen transformeert, kan het virus geactiveerd worden en een nieuwe infectie veroorzaken.

  De afgelopen jaren zijn verschillende medicijnen tegen AIDS ontwikkeld. Maar patiënten moeten deze medicijnen een leven lang slikken om te voorkomen dat de ziekte weer de kop op steekt. Dat geeft al aan dat zelfs als het virus geen onheil aanricht aanwezig blijft.

  Uit eerder onderzoek bleek al dat het HIV-virus zich in bloedcellen genaamd macrofagen ophoudt. Maar ook in de T-cellen waren virussen te vinden. Deze twee bronnen konden echter niet voor alle infecties verantwoordelijk zijn en Collins ging op zoek naar meer.

  Het vinden van de bron van HIV is belangrijk, omdat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en betere behandelingen. “Ik weet niet hoeveel mensen zich realiseren dat – ook al hebben medicijnen het dodenaantal verlaagd – we nog een lange weg te gaan hebben.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd