Heeft Spirit het loodje gelegd?

  Sinds 22 maart 2010 heeft NASA geen contact meer met de Marsrover Spirit. Het ziet er naar uit dat de rover het loodje heeft gelegd.

  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zette Spirit in maart 2010 in de slaapstand. Dit in verband met de naderende winter, waardoor er te weinig zonne-energie beschikbaar was om de rover in leven te houden.

  Ondertussen zijn we een jaar verder en is het zomer op Mars. NASA-wetenschappers hadden verwacht dat Spirit zelfstandig in staat zou zijn om genoeg energie te verzamelen en contact te zoeken met de aarde. Dit is tot op heden niet gebeurd. En dat terwijl het hoogtepunt van de zomer – 10 maart – alweer voorbij is. Op dit moment neemt de hoeveelheid beschikbare zonne-energie dus weer af.

  Commando’s
  Op dit moment gebruikt NASA nieuwe commando’s om contact te zoeken met Spirit. “Deze commando’s werken als een rover last heeft van meerdere problemen”, legt John Callas uit. Hij is projectmanager van de Mars Exploration Rover missie. Stel, de belangrijkste zender werkt niet meer en de missieklok is kapot, dan slagen de commando’s er alsnog in om contact te zoeken met de rover.

  Toch is de kans zeer groot dat de rover nooit meer van zich laat horen. De afgelopen winter was extreem koud en wellicht zijn de interne systemen van Spirit toen kapot gegaan door de kou.

  Doodverklaring
  Als NASA-wetenschappers binnen twee maanden niets horen van Spirit, dan zullen er geen pogingen meer ondernomen worden om met de rover te communiceren. Vanaf dan zullen NASA-wetenschappers zich richten op Opportunity, het broertje van Spirit dat nog wel actief is.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd