Bloedtest kan diabetes voorspellen

Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van een eenvoudige bloedtest te voorspellen wie diabetes type 2 krijgt. Door op vijf aminozuren te testen, zou de ziekte tien jaar voordat de eerste symptomen ontstaan, kunnen worden opgemerkt.

De onderzoekers bestudeerden 2422 gezonde proefpersonen. Zo’n 201 proefpersonen ontwikkelden uiteindelijk diabetes. De wetenschappers ontdekten dat vroege bloedtesten deze patiënten jaren voordat de symptomen ontstonden al aanwezen.

Aminozuren
Mensen met veel aminozuren in het bloed hadden in de twaalf jaar die de studie duurde vijf keer meer kans op diabetes dan mensen met minder aminozuren. Door op deze moleculen in het bloed te letten, moet diabetes vroegtijdig op te sporen zijn.

WIST U DAT…

Nare complicaties
En dat is geen overbodige luxe, zo legt onderzoeker Victoria King uit. “Een vroege diagnose en effectieve behandeling van type 2 diabetes zijn cruciaal om de kans op het ontwikkelen van complicaties zoals hartziektes, beroertes, blindheid, amputaties en nierfalen te verkleinen.”

Gezond eten
Als de diagnose op tijd gesteld wordt, is het ontstaan van symptomen met behulp van eenvoudige behandelingen gemakkelijk uit te stellen of zelfs te voorkomen. Zo kan gezond eten en veel bewegen al een wereld van verschil maken.

De studie helpt de onderzoekers niet alleen om diabetes vast te stellen. Ook komen de wetenschappers meer te weten over het ontstaan van de ziekte. Overigens is de bloedtest nog niet klaar voor gebruik bij de huisarts: nader onderzoek is noodzakelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd