Knappe vrouwen betalen niet

Mensen die denken dat ze heel aantrekkelijk zijn, trekken na een romantisch diner minder snel de portemonnee om mee te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van St Andrews. Met name vrouwen die zichzelf knap vinden, laten de man gemakkelijker de rekening betalen.

De wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen en legden ze een hypothetische situatie voor. De proefpersonen moesten zich voorstellen dat ze op een blind date waren. Aan het eind van het diner kwam de rekening: zouden ze meebetalen, deze helemaal betalen of helemaal niets neerleggen?

Fifty-fifty
Ongeveer de helft van de proefpersonen – ongeacht het geslacht – gaf aan de helft van de rekening te willen betalen. Maar de mannen en vrouwen die zichzelf eerder als heel aantrekkelijk hadden beoordeeld, waren minder geneigd om te betalen voor het diner.

WIST U DAT…

All about the money
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Vrouwen zouden liever voedsel accepteren van knappere mannen en zich minder snel onderwerpen (en dus voor ze laten betalen) door heren die minder aantrekkelijk zijn dan zijzelf. Mannen zouden tegelijkertijd bereid zijn om meer geld te spenderen aan een knappere vrouw.

Signaal
Sterker nog: wie aan het eind betaalt, zou een belangrijk signaal zijn. “We dachten dat vrouwen liever zouden willen dat een knappe man voor de maaltijd betaalt, omdat ze hopen dat dat erop wijst dat hij geïnteresseerd is en een tweede date wil,” vertelt onderzoeker Michael Stirrat. “En mannen zouden zo hun interesse ook over willen brengen.”

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Evolutionairy Psychology.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd