Heavy metal kalmeert en inspireert wanneer iemand angstig is

heavy-metal

Wie sporadisch een heavy metal-nummer hoort, kan zich waarschijnlijk niet voorstellen dat er mensen zijn die rustig worden wanneer zij luisteren naar muziek van Iron Maiden, Black Sabbath en Megadeth. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat heavy metal mensen positief kan beïnvloeden.

“Uit ons onderzoek blijkt dat heavy metal de meeste luisteraars inspireert en kalmeert”, zegt onderzoeker Leah Sharman van de universiteit van Queensland. “Wanneer iemand boos is, luistert een muziekfan graag naar een liedje met dezelfde stemming. Heavy metal kan iemand helpen om het volledige gamma van emoties dat hij voelt te verkennen. Maar dat niet alleen: iemand voelt zich na het luisteren actiever en geïnspireerd.”

De wetenschappers volgden 39 luisteraars van extreme muziek in de leeftijd van 18 tot 34 jaar. Eerst werden de proefpersonen angstig gemaakt. Zo moesten de deelnemers praten over vervelende gebeurtenissen in hun leven, bijvoorbeeld over financiële tegenslagen, relatiecrisissen of problemen op het werk. Na zestien minuten mochten de luisteraars een liedje naar keuze luisteren óf in stilte tot rust komen.

“Opvallend genoeg kozen veel deelnemers liedjes met als thema angst of agressie, terwijl populaire andere thema’s isolatie en droefheid waren”, zegt Sharman. De proefpersonen werden tijdens het luisteren van de liedjes in de gaten gehouden. “De luisteraars bleken aan het eind minder vijandig, geïrriteerd en gestrest te zijn. Daarnaast gaven ze aan zich geïnspireerd te voelen door de muziek.”

Dit onderzoek vormt een contrast met eerder onderzoek, waarin luide, chaotische muziek gelinkt werd met agressie en delinquent gedrag.

Bronmateriaal

"Extreme metal music and anger processing" - Frontiers in Human Neuroscience

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd