Wetenschappers hebben een manier ontdekt waarop het hart zelf de energiebron van een pacemaker kan zijn.
Een pacemaker stuurt een elektrisch signaal naar het hart om ervoor te zorgen dat dit (regelmatig) blijft kloppen. Zo’n pacemaker werkt op batterijen en gaat dus maar beperkt mee: naar verloop van tijd (meestal vijf tot tien jaar) moeten de batterijen operatief worden verwisseld. Wetenschappers hebben nu een manier ontdekt om patiënten die operaties te besparen.
De onderzoekers van de universiteit van Michigan stellen voor dat het hart zelf de pacemakers van energie voorziet. Hoe werkt het? De onderzoekers willen trillingen die de hartslag veroorzaakt omzetten in elektriciteit. Dat doen ze met behulp van een klein stukje piëzo-elektrisch materiaal. Dit materiaal vangt de trillingen op en zet ze om in elektriciteit.
De onderzoekers hebben het apparaatje dat de pacemaker van stroom moet gaan voorzien nog niet gebouwd. Maar ze weten al wel precies hoe het eruit moet komen te zien. En simulaties wijzen er inderdaad op dat het een veelbelovend idee is. Het nieuwe apparaatje kan 10 microwatt opleveren. Dat is acht keer meer energie dan de pacemaker nodig heeft. Het hart zal dus altijd meer energie opwekken dan de pacemaker eist, zo is in het blad Applied Physics Letter te lezen.