Haren van pasgeborenen verraden hoe hun leventje in de baarmoeder was

  baby

  Door de haren van pasgeborenen te bestuderen, kunnen we te weten komen onder welke omstandigheden de kleintjes in de baarmoeder gevormd zijn. Dat hebben onderzoekers ontdekt. De haren van pasgeborenen blijken een schat aan informatie te herbergen.

  Onze haren kunnen veel verraden over ons verleden. Zo kunnen haren vertellen of iemand in het verleden drugs gebruikt heeft, maar bijvoorbeeld ook aan welke hormonen deze persoon blootgesteld is. Aangezien de haren van een foetus zo’n één tot twee maanden voor deze ter wereld komt, beginnen te groeien, realiseerden onderzoekers van de universiteit van Wisconsin zich op een gegeven moment dat ook de haren van pasgeborenen een schat aan informatie herbergen. “De haren geven ons een kijkje in de prenatale hormonale omgeving,” stelt onderzoeker Christopher Coe.

  Resusapen
  Coe en zijn collega’s namen de proef op de som met pasgeboren resusapen. Ze verwijderen enkele haren, maakten ze schoon en bestudeerden ze. De onderzoekers wilden zo graag te weten komen of er hormonale verschillen waren tussen resusapen die een hele jonge of wat oudere moeder hadden en resusapen die een aap voor het eerst moeder hadden gemaakt en resusapen die een reeds ervaren moeder hadden.

  WIST U DAT…

  …baby’s hun eerste liedje al in de baarmoeder leren?

  Cortison
  Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de leeftijd van de moeder een rol speelt tijdens de zwangerschap en bevalling. En er is steeds meer bewijs dat sommige hormonen – zoals het stresshormoon cortisol en vrouwelijke hormonen als oestrogenen – in grotere getale aanwezig zijn in het lijf van jonge moeders en jonge vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Uit het onderzoek met de resusapen blijkt dat jonge moeders en hun kinderen meer cortison (een inactieve vorm van cortisol) in hun lijf hadden.

  Jongens en meisjes
  Ook hadden resusapen met jonge moeders meer oestron (een vorm van oestrogeen) en testosteron in hun haar dan de kinderen van oudere moeders. Opvallend genoeg was de hoeveelheid van deze hormonen in het lijf van jongens en meisjes met een jonge moeder vrijwel gelijk. Het roept een interessante vraag op. Namelijk: heeft de volgorde waarin kinderen ter wereld komen, wellicht invloed op hoe mannelijk of vrouwelijk ze qua gedrag zijn?

  Ziektes
  Het onderzoek is verder met name interessant, omdat de omstandigheden in de baarmoeder wel eens invloed kunnen hebben op de kans dat een kind later bepaalde ziektes ontwikkelt. “Diabetes type 2, een stofwisselingsziekte, hartklachten, psychiatrische stoornissen: stress in de baarmoeder heeft wellicht verschillende langdurige gevolgen,” stelt Amita Kapoor.

  Hoewel dit onderzoek zich beperkt tot resusapen hebben de onderzoekers goede hoop dat de resultaten ook voor mensen opgaan. Resusapen hebben veel met ons gemeen en zijn daarom uitstekende modeldieren. Als ook de haren van pasgeboren mensenkinderen gebruikt kunnen worden om meer te weten te komen over de omstandigheden van het kind in de baarmoeder, zou dat wel eens kunnen leiden tot een beter begrip van de omstandigheden in de baarmoeder en de gevolgen die die omstandigheden kunnen hebben.

  Bronmateriaal

  "Hair from infants gives clues about their life in the womb" - WISC.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door olga salon (via Freeimages.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd