Hagedis is intelligenter dan gedacht

Experimenten met de hagedis tonen aan dat het dier probleemoplossend kan denken. Een hele prestatie!

De onderzoekers stopten een worm – een echte lekkernij voor de hagedis – onder een plat schijfje. Ze wilden achterhalen of het de hagedis zou lukken om het schijfje opzij te leggen. Normaal gesproken verkrijgt de hagedis zijn voedsel namelijk door rond te kijken en het uit de lucht te halen.

Stormram
Nu de worm onder het schijfje lag, was dat niet mogelijk. Ten eerste was de worm niet zichtbaar en ten tweede kon deze niet uit de lucht gehaald worden. Maar de hagedis had het toch al snel door: het diertje beet in de rand van het schijfje en sleepte het weg. Er waren ook hagedissen die als een stormram op de schijf afliepen en deze zo verwijderden. “Ik was verbaasd over deze methode,” stelt onderzoeker Manual Leal. “We hadden niet zo’n niveau van probleemoplossend denken verwacht. Het gebruiken van hun kop als hefboom is geen natuurlijk gedrag dat ze toepassen op een nieuwe taak. Het is nieuw gedrag dat ze gebruiken om een probleem op te lossen.”

WIST U DAT…

Beloning
En ook in andere experimenten wist de hagedis te verbazen. Zo confronteerden de onderzoekers het diertje met verschillende kleuren schijfjes. Maar slechts onder één schijfje lag een worm. “Ze leerden de kleur van dit schijfje te associëren met de beloning.” En wanneer de worm onder een ander gekleurd schijfje kwam te liggen waren de hagedissen in staat om nieuwe associaties te maken.

De hagedis komt daarmee een stuk intelligenter uit de bus dan gedacht. En die intelligentie komt de dieren goed van pas. Zo stelt het ze in staat om zich aan nieuwe omstandigheden aan te passen en zo te overleven.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nathan Choe (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd