Goedkope combinatiepil beschermt tegen HIV

Wetenschappers hebben een goedkope pil ontwikkeld die zowel mannen als vrouwen beschermt tegen HIV. Een voorzichtige doorbraak.

De nieuwe pil bestaat eigenlijk uit twee bestaande geneesmiddelen: tenofovir en emtricitabine. De twee medicijnen worden nu afzonderlijk al gebruikt om mensen tegen HIV te beschermen.

Combinatie
Maar klinisch onderzoek toont aan dat een combinatie van de twee pillen nog beter werkt. De onderzoekers verzamelden meer dan 4000 stellen waarvan één partner HIV had. De partners van de mensen met HIV kregen een placebo, tenofovir of de combinatie van tenofovir en emtricitabine.

WIST U DAT…

…het einde van het pokkenvaccin mogelijk het begin van HIV was?

Overduidelijk
De resultaten zijn overduidelijk. Slechts dertien proefpersonen die de combinatiepil slikten, kregen HIV. In de controlegroep (deze mensen slikten een placebo) waren dat er 78. Dat betekent dat het risico op HIV dankzij de pil met maar liefst 73 procent afnam. In vergelijking met tenofovir alleen deed de combinatiepil het ook beter: de kans op een infectie nam erdoor met 68 procent af.

Onethisch
Ook andere klinische onderzoeken leverden deze mooie resultaten op. De onderzoekers hebben daarom besloten om de experimenten vervroegd af te sluiten: het zou onethisch zijn om mensen langer een placebo te laten gebruiken, terwijl er een beter middel op de markt is.

Het is voor het eerst dat onderzoekers een pil hebben ontwikkeld die zowel mannen als vrouwen even goed beschermt. Het enige wat mensen moeten doen, is dagelijks een pilletje slikken. Als klap op de vuurpijl is die pil ook nog eens heel goedkoop. De onderzoekers hebben goede hoop dat ze met de ontwikkeling van dit medicijn een belangrijk wapen in de strijd tegen HIV hebben. Verspreiding van de infectie kan mogelijk op een relatief eenvoudige wijze worden tegengegaan.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Gary van der Merwe (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd