‘GSM vergroot kans op hersentumor’

Een nieuw en grootschalig onderzoek toont aan dat mobiele telefoons wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij langdurig gebruik vergroten de apparaten de kans op hersentumoren. De onderzoekers concluderen dan ook dat de straling die tijdens het gebruik van de mobiele telefoon vrijkomt onveilig is en dat standaarden hiervoor moeten worden herzien.

Het debat over de mobiele telefoon en de invloed die deze heeft op de gezondheid is al jaren gaande. Vele wetenschappers deden er onderzoek naar, maar de resultaten waren gemengd. De één achtte de telefoon en de straling ervan ongevaarlijk. De ander zag het een stuk somberder in.

Analyse
Om de feiten voor eens en altijd helder op een rijtje te krijgen, verzamelden onderzoekers studies. In totaal zijn zo’n elf studies over een mogelijk verband tussen de mobiele telefoon en hersentumoren verschenen. De meest omvangrijke studie was mede mogelijk gemaakt door de telefoniebranche zelf. Een tweede omvangrijke en onafhankelijke studie werd geleid door een Zweedse onderzoeker die gespecialiseerd was in tumoren. Hij had meer proefpersonen verzameld en deze ook langer gevolgd zonder dat de telefoniewereld de studie kon beïnvloeden. Daarnaast waren er nog negen onafhankelijk en kleinere studies.

Bewijs
De wetenschappers namen al deze studies in hun analyse mee en concluderen dat het bewijs dat de mobiele telefoons wel degelijk het brein aantasten in meerdere studies terugkomt. De diverse onderzoeken suggereren dat het risico op een hersentumor groter wordt naarmate men een mobiele telefoon vaker gebruikt. Ook de kracht van het signaal en de leeftijd van de gebruiker (hoe jonger, hoe slechter voor het brein) bleek invloed te hebben op de kans om een hersentumor te ontwikkelen.

BENIEUWD…

…hoe uw eerste mobieltje er ook alweer uitzag? Lees hier alles over de geschiedenis van de mobiele telefoon

Hersenhelft
“Langdurig gebruik van de mobiele telefoon kan het risico op het ontwikkelen van een glioom of goedaardige tumor in de hersenhelft die het meest is blootgesteld, doen verdubbelen,” concluderen de onderzoekers. Deze conclusie is in lijn met de geanalyseerde studies en komt ook in het onderzoek dat de telefoniebranche sponsorde terug. Als de onderzoekers het hebben over de hersenhelft die het meest is blootgesteld dan bedoelen ze dat deel van de hersenen dat zich het dichtst bij de telefoon bevindt.

Vijf centimeter
Het is onduidelijk hoe de straling ervoor zorgt dat tumoren zich ontwikkelen. Uit studies is gebleken dat de straling van een telefoon tot wel vijf centimeter diep in de hersenen van een volwassene kan binnendringen. Het is aannemelijk dat de straling bij kinderen nog dieper binnendringt.

Tips
Hoewel meer onderzoek noodzakelijk is, hebben de wetenschappers alvast wel wat tips voor mensen die niet zonder hun mobiele telefoon kunnen. Zij zouden het aantal gesprekken moeten beperken en zo kort mogelijk houden. Ook is het beter om de telefoon niet tegen het oor te houden, maar een speciale headset te gebruiken. Kinderen doen er goed aan om de mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken.

“Meer dan drie miljard mensen gebruiken een mobiele telefoon en kinderen gebruiken deze het vaakst,” concluderen de onderzoekers. “Het is tijd dat overheden voorzorgsmaatregelen gaan treffen om hun burgers te beschermen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd