Grote robots schaken tegen elkaar

Het is alweer een tijdje geleden dat de supercomputer Deep Blue won van schaker Garri Kasparov. De nieuwste revolutie: het volledig automatiseren van een potje schaken. Zo zijn er geen mensen nodig om de stukken te verschuiven bij het schaakspel van Steve Hassenplug.

De gigantische robots, opgebouwd uit 100.000 Lego-blokjes, rijden over een schaakbord van 14,5 vierkante meter. Hoewel de robots elkaar niet afslachten na het veroveren van een vakje, hebben sommige robots wel bewegende onderdelen. Kijk eens naar het paard dat woest met zijn poten spartelt. Of naar de koning op zijn troon.

De robots gebruiken kleurensensoren om de randen en het centrum van ieder vakje te detecteren. Op de videobeelden is goed te zien hoe de verschillende schaakstukken onderling samenwerken.

Het spel is te besturen met een touchscreen-computer, die via Bluetooth met de schaakstukken communiceert. Alle vormen van spelen zijn mogelijk: mens vs. mens, mens vs. computer en computer vs. computer.

Het autonome schaakspel is te koop voor 30.000 dollar (25.000 euro) en is de komende tijd te zien op Brickworld, een Lego-conferentie in Chicago.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd