Verzachtende woorden helpen niet

“Stil maar, het is maar een klein prikje”, fluistert een moeder tegen haar zoontje, die over enkele seconden geprikt wordt door de dokter. Het helpt niet: het kind brult nog harder wanneer de naald de huid penetreert. Door verzachtende woorden worden kinderen nog banger.

Volgens Amerikaanse wetenschappers is het beter om op zo’n moment over een ander onderwerp te praten. Verzachtende woorden helpen niet. Ook als ouders hoger gaan praten of bang kijken zijn kinderen angstiger.

Dus wat moeten ouders doen op zo’n moment? Lachen en vrolijk kijken? “Het is niet natuurlijk om een blij gezicht te trekken, als je kind pijn gaat lijden”, zegt onderzoeker Meghan McMurty van de Dalhousie universiteit.

De onderzoekers denken dat ouders er goed aan doen om over andere onderwerpen te praten. “Het beste dat u kunt doen is afleiden”, zegt McMurty. “Doe iets dat leeftijdsgebonden is, zoals bellen blazen. Of praat over onderwerpen die uw kind interessant vindt.”

Een andere aanpak is om als ouder te blijven zitten in de wachtkamer. Dit is al gebruikelijk bij tandartspraktijken. Toch kan een kind alsnog angstig worden als een tandarts of dokter verzachtende woorden gebruikt.

McMurty hoopt dat ze in de toekomst een lijstje met tips kan creëren voor ouders en professionals om angst bij kinderen weg te nemen voor medische procedures.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd