Graf van steenrijke krijger of koning ontdekt in Griekenland

graf

Archeologen hebben een unieke vondst gedaan in Griekenland: ze vonden er het graf van een rijke krijger of koning uit de Bronstijd terug.

“Dit nog niet eerder geopende graf van een rijke Myceense krijger – dat 3500 jaar oud is – is één van de meest prachtige vertoningen van prehistorische rijkdom die in de afgelopen 65 jaar in Griekenland zijn ontdekt,” stelt onderzoeker Shari Stocker. In het graf bevindt zich het lichaam van een man die tussen de dertig en vijfendertig jaar oud werd.

Eén van de gouden ringen die in het graf werden aangetroffen. Afbeelding: Jennifer Stephens / University of Cincinnati.
Eén van de gouden ringen die in het graf werden aangetroffen. Afbeelding: Jennifer Stephens / University of Cincinnati.

Daarnaast zijn er tal van schatten in het graf teruggevonden. Onder meer vier gouden ringen, bronzen wapens (zwaarden en dolken), gouden kralen, zilveren bekers en zes ivoren kammen. Wat de onderzoekers verder opviel, is dat er in het graf geen keramiek is teruggevonden. “Alle bekers, kruiken en bekkens die we ontdekt hebben, waren van metaal: brons, zilver en goud,” vertelt onderzoeker Sharon Stocker. “Hij kon het zich duidelijk veroorloven om de gewone vaten van keramiek te minachten.”

Eén van de zes ivoren kammen in het graf. Afbeelding: University of Cincinnati / Pylos Excavations.
Eén van de zes ivoren kammen in het graf. Afbeelding: University of Cincinnati / Pylos Excavations.

Wie deze rijke man precies was? Dat blijft gissen. Het graf bevindt zich nabij het paleis van koning Nestor, een koning die ook terug komt in de werken van Homerus. “Het is niet het graf van de legendarische koning Nestor,” weet Stocker. En ook niet het graf van zijn vader Neleus. De man die hier begraven ligt, leefde namelijk 200 tot 300 jaar voor Neleus en Nestor. Dat betekent dat hij waarschijnlijk een belangrijke figuur was in een tijd waarin Griekenland voorgoed veranderde door nauw contact met Kreta: de eerste vooruitstrevende beschaving van Europa. In de tombe ligt dan ook waarschijnlijk een machtige krijger of koning – of zelfs een handelaar of plunderaar – die de grondslag legde voor de Myceense cultuur die later in dit gebied zou floreren. “Wie hij ook was, hij lijkt geprezen te worden voor zijn handel of gevechten op het nabijgelegen eiland Kreta,” stelt onderzoeker Jack Davis.

Bronmateriaal

"UC team discovers rare warrior tomb filled with bronze age wealth and weapons" - UC.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de universiteit van Cincinnati / Pylos Excavations.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd