Google’s zelfrijdende auto botst op bus

  Eén van Google’s zelfrijdende auto maakte afgelopen maand een ritje over de ‘El Camino Real’ in Californië, toen het tegen een bus klapte. Volgens Google is de software nu aangepast, waardoor dit in de toekomst niet meer gebeurt.

  De botsing met de stadsbus vond plaats op de ‘El Camino Real’ in Californië, een driebaansweg tussen Googles thuisbasis ‘Mountain View’ en ‘San Francisco Bay’. Het ongeluk volgde na een inschattingsfout van zowel de zelfrijdende auto, als van de buschauffeur.

  Voordelen

  Volgens Google biedt de zelfrijdende auto veel voordelen. Zo kun je zelf lekker onderuit ontspannen terwijl de auto je vlekkeloos van A naar B rijdt. Ook zullen er dankzij de zelfrijdende auto’s minder files op de weg ontstaan en is de zelfrijdende auto een uitkomst voor mensen die geen auto kunnen rijden en toch zelfstandig hun boodschappen willen doen.

  Ongeluk
  “De auto bereidde zich voor op een bocht naar rechts,” valt er te lezen in het politierapport. “Vervolgens detecteerde de auto zandzakken die zijn weg blokkeerden en stopte.” De auto liet een aantal voertuigen passeren en sorteerde langzaam voor naar het midden van de baan om op die manier langs de zandzakken te rijden. Vanachter kwam er een bus aanrijden. Hoewel de auto de bus wel had zien aankomen, ging de auto ervan uit dat de bus wel zou stoppen. De buschauffeur dacht op zijn beurt dat de auto wel zou wachten. “Zo’n drie seconden later volgde er een botsing,” aldus het politierapport. “De auto reed zo’n 3 kilometer per uur, de bus rond de 24 kilometer per uur.” Gelukkig raakte niemand gewond. Helaas had de Google-auto wel schade aan de linkerbumper, het linkerwiel en één van zijn sensoren.

  Misverstand
  Google laat weten dat er tijdens het ongeluk ook een meerijder in de auto aanwezig was die de bus in een spiegel had zien aankomen. Ook de meerijder ging ervan uit dat de bus wel iets zou inhouden. “Dit soort misverstanden gebeuren elke dag op de weg,” zegt Google tegen Engadget. “We proberen allemaal elkaars bewegingen te voorspellen. Om dit in de toekomst te voorkomen, hebben we dit incident (en duizenden variaties erop) in onze simulatie doorgenomen en verfijningen aan de software aangebracht. Onze auto’s zullen in het vervolg beter begrijpen dat bussen en andere grote voertuigen minder snel zullen wachten dan andere type voertuigen.”

  Minder ongelukken
  Volgens Google wordt 94% van de ongevallen op de weg veroorzaakt door menselijke fouten. Een zelfrijdende auto zou de kans op ongelukken verkleinen. Het is nog eventjes afwachten of dit ook daadwerkelijk een realistisch beeld is.

  Google voert al sinds vorig jaar zomer tests uit met de zelfrijdende auto’s op de openbare wegen. In de auto zit altijd een meerijder die het rijden kan overnemen als het nodig is. Lees hier meer over de zelfrijdende auto’s van Google. Daarnaast wordt er gezegd dat dankzij de zelfrijdende auto er veel energie bespaard kan worden. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat deze auto’s helemaal niet zoveel energie gaan besparen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd