Russische satelliet moet de helderste ‘ster’ aan de hemel worden

De Russen gaan een satelliet lanceren die met speciale ‘zeilen’ het licht van de zon reflecteert en helderder zal zijn dan alle sterren aan de nachthemel.

De satelliet – die de naam Mayak draagt – wordt mede mogelijk gemaakt door crowdfunding. Het project is een initiatief van een aantal enthousiaste mensen die willen laten zien dat de ruimte niet langer het domein van ruimtevaartorganisaties en grote bedrijven is. In feite kunnen alle mensen – als ze hun krachten bundelen – tegenwoordig een object in de ruimte brengen.

De satelliet met de reflecterende zijden. Afbeelding: Boomstarter.
De satelliet met de reflecterende zijden. Afbeelding: Boomstarter.
Lancering
Later dit jaar moet de kunstmatige ‘ster’ gelanceerd worden. De lancering wordt mede mogelijk gemaakt door de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos. De organisatie zal de satelliet met behulp van een Soyuz 2-raket in de ruimte brengen.

Zeilen
Zodra de satelliet zich in zijn baan heeft genesteld, zal deze zijn reflecterende ‘zeilen’ onthullen. Door deze ‘zeilen’ krijgt de satelliet de vorm van een piramide. De zijden van deze piramide reflecteren het zonlicht, waardoor de satelliet vanaf de aarde gezien helderder is dan elke ster aan de nachthemel.

De initiatiefnemers hopen dat hun project (jonge) mensen inspireert en aanzet om zich te verdiepen in de ruimtevaart en astronomie. Maar dat is niet het enige doel dat de initiatiefnemers nastreven. Ze hopen dat Mayak ook een oplossing kan bieden voor een groeiend probleem: ruimteafval. Met behulp van de satelliet wil de groep een aerodynamisch remsysteem testen. Als dat systeem goed werkt, kan het in de toekomst wellicht gebruikt worden om satellieten die niet langer gebruikt worden of de geest hebben gegeven zonder dat daarvoor brandstof nodig is veilig terug te brengen op aarde. Nu blijven deze afgedankte satellieten vaak in de ruimte rondslingeren en dat is gevaarlijk en kan de ruimtevaart in de toekomst wel eens bemoeilijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd