Google filtert Chinese zoekresultaten niet langer

 TECHNOLOGIE  Google heeft aangekondigd de zoekresultaten die in China getoond worden niet langer te filteren. Daarmee druist de zoekgigant in tegen de Chinese wetgeving. Het is niet ondenkbaar dat deze beslissing Google zal dwingen China te verlaten. De plotselinge ommezwaai heeft alles te maken met Chinese hackers.

Google heeft de knoop doorgehakt nadat bekend werd dat hackers de e-mailboxen van mensenrechtenactivisten hadden geopend en aan derden hadden laten lezen. De beslissing om zoekresultaten niet langer te filteren, is een opmerkelijke ommezwaai, omdat Google herhaaldelijk heeft beloofd de Chinese wetten te zullen gehoorzamen. Volgens de wet mogen bepaalde politiek en sociaal gevoelige kwesties niet in de zoekgigant worden getoond en dat maakt een filtering noodzakelijk.

In een bericht heeft Google laten weten dat de eigen bedrijfsvoering door bijzonder gesofisticeerde en doelgerichte hackers uit China is aangevallen. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de hackers als belangrijkste doel hadden de Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten te kraken. Op basis van die aanval heeft Google nu besloten de resultaten niet langer te filteren. De zoekgigant is zich er heel goed van bewust dat dit kan betekenen dat de kantoren in China en de Chinese Google-site binnenkort sluiten.

Als Google zich uit China terugtrekt, is dat waarschijnlijk slechts een beperkte financiële strop. Google is verantwoordelijk voor zo’n 30 procent van de Chinese zoekacties. De zoekmachine Baidu heeft meer dan 60 procent in handen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd