Waardevolle Hawaïaanse maanstenen teruggevonden

 ASTRONOMIE  Een paar verdwenen maanstenen zijn vrijdag teruggevonden in de kast van een Hawaïaanse gouverneur. De stenen waren technisch gezien niet verloren, maar de exacte locatie van de objecten was niet bekend. Het enige wat bekend was, was dat de stenen ergens op Hawaï lagen. En dit blijkt nu zo te zijn.

In totaal nam Apollo 11 193 maanstenen terug naar de aarde. Deze stenen zijn aan verschillende regeringen, landen en personen gegeven. De jaren daarna vielen regeringen, splitsen landen zich op en stierven personen. Hierdoor werden sommige maanstenen gestolen, verloren of opgeslagen in donkere kelders.

Van de 193 stenen die door de Apollo 11 zijn gedistribueerd, zijn de exacte locaties van 42 maanstenen bekend. De maanstenensituatie zorgt voor een oncomfortabele positie voor NASA. Het lijkt alsof de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie haar eigen nalatenschap uit de vingers laat glippen. De stenen kenmerken een fascinerend stukje geschiedenis, maar daar denken de bureaucraten en politici – die de stenen hebben gekregen – vaak anders over. Zij delen niet dezelfde interesse voor de historie van de ruimtevaart.

Nog een reden om de maanstenen op te sporen is om hun waarde. De Hawaïaanse maanstenen zijn ruim zeven miljoen euro waard. Toch is het bedrag moeilijk te bepalen, aangezien er nog niet veel maanstenen zijn verkocht.

Duiken er in de toekomst nog meer maanstenen op? Vast en zeker! De teruggevonden Hawaïaanse maanstenen zorgen voor een mooie start voor een nieuwe speurtocht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd