Gigantische kassen kunnen woestijn vruchtbaar maken

woestijn-kasGroenten kweken in de woestijn: kan dat? In de toekomst waarschijnlijk wel. Het Sahara Forest Project-team is van plan om kassen in de woestijn te bouwen. Deze kassen transformeren zout water uit de Rode Zee in zoet water. Het project heeft goedkeuring gekregen van de overheid van Jordanië, waardoor de eerste faciliteit in 2012 operationeel is. Een paar jaar daarna zullen de kassen waarschijnlijk op meer plaatsen opduiken.

Zoals u weet is er in de woestijn erg veel zonlicht. De faciliteit maakt hier slim van gebruik. Het zoute water uit de Rode Zee verdampt en condenseert in zoet water. Terwijl dit gebeurt ontstaat er een koel en vochtig klimaat: perfect om gewassen te kweken.

De faciliteit gebruikt een bijzondere techniek om energie op te wekken. Spiegels focussen zonlicht op pijpen, die met water zijn gevuld. Deze pijpen warmen op, zodat het water kookt. Een stoomturbine gebruikt de stoom om elektriciteit te produceren.

Het is logisch om de kassen langs de Rode Zee te bouwen, anders moeten bedrijven en overheden veel nieuwe leidingen aanleggen om het zoute water naar de faciliteiten te verplaatsen. Toch is het ook mogelijk om midden in de woestijn te bouwen, bijvoorbeeld op plekken onder zeeniveau. Een voorbeeld is de Kattara-depressie in Egypte, een gebied dat ruim 130 meter onder zeeniveau ligt.

Het is te hopen dat het Sahara Forest Project-team slaagt. Vooral omdat het plan meerdere oplossingen voor globale problemen bundelt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd