Mensen zien de persoonlijkheid van een chimpansee

chimpanseeIs een chimpansee introvert? Emotioneel stabiel? Of meegaand? Mensen kunnen de persoonlijkheid van een chimpansee doorgronden door te kijken naar een foto van het gezicht van het dier. Dit blijkt uit een onderzoek van psycholoog Robert Ward van de Bangor universiteit in Wales. Mensen en chimpansees hebben dit vermogen waarschijnlijk geërfd van een gezamenlijke voorouder.

“Het feit dat mensen de gezichten van chimpansees kunnen aflezen suggereert dat dit vermogen niet alleen onderdeel uitmaakt van onze cultuur, maar tevens deel is van een geëvolueerd systeem,” beweert Ward. Hij denkt dat chimpansees ook gezichten kunnen aflezen, aangezien de voorouder van de mens ook de voorouder van chimpansees is. Deze voorouder leefde zeven miljoen jaar geleden op aarde.

WIST U DAT…

…een vrouwelijke chimpansee liever met poppen speelt?

Foto’s
139 proefpersonen kregen foto’s te zien van chimpansees. Sommige dieren waren dominant, andere juist niet. De proefpersonen waren in staat om 60 tot 70 procent van de foto’s in de juiste categorie te plaatsen. Dat is een aanzienlijk hoger percentage dan de gemiddelde gokkans (50 procent).

Nader onderzoek
Ward vermoedt dat niet alleen mensen, maar ook chimpansees aan elkaar kunnen zien wie dominant is en wie niet. Zijn onderzoeksteam gaat dit nog nader onderzoeken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd