‘Gif van de bij helpt tegen artritis’

Het gif van bijen kan een belangrijke rol spelen bij het behandelen van artritis. Het goedje zou de ziekte zelfs kunnen voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek. Het gif voorkomt dat in de gewrichten ontstekingen ontstaan die op hun beurt weer tot artritis leiden.

De wetenschappers toonden aan dat in het gif van de bij moleculen zitten die de ontstekingen een halt toeroepen. Door de moleculen nemen het aantal natuurlijke hormonen die ontstekingen beheersen – glucocorticoïden – toe.

De onderzoekers hebben goede hoop dat het bijengif in de toekomst gebruikt kan worden om een doeltreffende behandeling voor artritis te ontwikkelen. Helemaal nieuw is dat niet; bijengif wordt al eeuwenlang toegepast om artritis en andere aandoeningen te behandelen. Zo is er een therapie waarbij mensen zich honderden keren door bijen laten steken om te genezen van onder meer astma en MS.

Mensen met artritis hebben last van gewrichtsontstekingen. De aandoening kan voortkomen uit reuma, een infectie of een wond. Het bewegen van de gewrichten zorgt voor pijn en soms treedt ook koorts op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd