Gezocht: het lelijkste insect ooit

Tien finalisten. En er kan er maar één de lelijkste zijn. De Ugly Bug Contest is gestart en u zit in de jury!

De Ugly Bug Contest is een initiatief van de School of Life Sciences. Onderzoekers fotografeerden tal van insecten voor de competitie. Inmiddels zijn er nog tien finalisten over. En slechts ééntje kan de boeken ingaan als de lelijkste. En u beslist welk insect dat wordt. Prachtige foto’s moeten u daar een handje bij helpen.

Bedwants
Tijd om eens een kijkje te nemen bij de finalisten. Een greep uit de tien die strijden om de titel ‘Lelijkste insect’. De bedwants is de eerste finalist. Dit piepkleine insect zit onder meer in uw bed en leeft van uw bloed.

Foto: Therry The (NAU) / David Lowry (ASU).

Agressie
Dit is de Nabis americoferus. Het beest eet onder meer rupsen en mijten. De N. americoferus is in werkelijkheid 0,8 tot 1,2 centimeter groot en kan tamelijk agressief zijn. Het insect pakt zijn prooi met de voorpoten vast en zuigt vervolgens het bloed eruit.

Foto: Therry The (NAU) / David Lowry (ASU).

Mestkever
De mestkever is niet moeders mooiste, maar ook nog eens een beetje vies. Het beest haalt onverteerde stukjes voedsel uit mest en leeft daarvan. De kevers kunnen wel zes centimeter groot worden en gemakkelijk drie jaar leven.

Foto: Therry The (NAU) / David Lowry (ASU).

Springen
Deze kever is klein: zo’n 2,5 millimeter lang. De Phyllotreta is bijzonder, want de kever springt. De kevers eten vooral van jonge planten en kunnen ziektes onder planten verspreiden.

Foto: Therry The (NAU) / David Lowry (ASU).

Nare wesp
De wesp uit de orde van Hymenoptera (vliesvleugeligen) wordt zo’n twee centimeter groot. En onderschat deze kleine beestjes niet. Al wanneer ze nog heel jong zijn, zorgen ze voor een hoop ellende. Moeder wesp laat haar larven namelijk opgroeien in een ander organisme. En wanneer de larven dat organisme niet meer nodig hebben, doden ze het. Eén schrale troost: ook de wespen zelf gaan niet lang mee. Hooguit zo’n 22 dagen.

Foto: Therry The (NAU) / David Lowry (ASU).

Deze kennen we natuurlijk allemaal: het lieveheersbeestje. Hoewel kinderen er vaak dol op zijn en de insecten ook heel aandoenlijk overkomen, geeft deze close-up toch net even een ander beeld van het lieveheersbeestje.

Foto: Therry The (NAU) / David Lowry (ASU).

Er zijn natuurlijk nog meer finalisten. Onder meer de kever Algarobius prosopis (zie hierboven) en de gaasvlieg. Wilt u uw stem uitbrengen? Dat kan hier!

Bronmateriaal

"Ugly Bug Contest" - Askabiologist.asu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Therry The (NAU) / David Lowry (ASU).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd