Met ballonnen de ruimte in: waarom niet?

Vergeet raketten en zware ruimtecapsules: in de toekomst gaan we misschien wel met ballonnen de ruimte in.

Het klinkt misschien wat vergezocht, maar dat is het zeker niet. In oktober liet JP Aerospace een vaartuig met behulp van ballonnen naar een hoogte van ongeveer 29 kilometer stijgen (zie ook hierboven). En op korte termijn moet zo’n schip zelfs de 60 kilometer halen.

De mensheid heeft al heel wat ervaring met ballonnen. Denk bijvoorbeeld aan de zeppelins. Dat we nu weer onze toevlucht nemen tot ballonnen is niet verwonderlijk. Op dit moment proberen tal van bedrijven ruimtereizen simpeler en vooral goedkoper te maken, zodat ook steeds meer mensen het kunnen ervaren. Een ballon is dan een goede optie.

In de toekomst kan het dan ook best zijn dat luchtschepen ons naar een ruimtestation brengen en we vanuit dat ruimtestation weer overstappen op andere ruimtevaartuigen waarmee we hoger of verder kunnen komen. Het is niet alleen relatief goedkoop, maar ook prettiger reizen. Want de ballon is een stuk rustieker dan zo’n krappe ruimtecapsule die met behulp van een raket met enorme snelheid in de ruimte wordt gebracht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd