Piepkleine sonde spoort onraad in uw aderen op

Wetenschappers hebben een piepkleine sonde ontwikkeld die door uw aderen kan reizen en daar zoekt naar onheil.

Onderzoeker Guillermo Tearney ontwikkelde de sonde. Onlangs vonden de eerste experimenten plaats. En die zijn goed verlopen, zo meldt het blad Nature Medicine.

Konijn
De onderzoekers gaven konijnen een dieet waardoor hun kans op bloedproppen toenam. Vervolgens werd de sonde in de aderen van de konijnen gestopt. De sonde spoorde eiwitten op die ervoor zorgen dat bloedproppen ontstaan. Maar daar bleef het niet bij: ook vonden ze enzymen die erop wijzen dat er sprake is van een vaatvernauwing.

WIST U DAT?

…er in de toekomst misschien ook wel elektriciteitscentrales in uw aderen komen?

Kanker
De sonde kan de vorming van bloedproppen en het ontstaan van vaatvernauwingen dus op de voet volgen. Artsen kunnen op hun beurt ingrijpen voor het te laat is. Maar Tearney ziet nog meer mogelijkheden. Ook moleculen die wijzen op de aanwezigheid van kanker kunnen met de sonde worden opgespoord. En mogelijk kan de sonde in de toekomst het onheil direct aanpakken.

Er zijn al wel meer sondes zoals deze, maar deze sondes kunnen geen onderscheid maken tussen eiwitten die bloedproppen veroorzaken en ‘goede’ eiwitten. Deze sonde kan dat wel en stelt doktoren in staat om bloedproppen wanneer deze nog aan het ontstaan zijn met medicatie aan te pakken.

Bronmateriaal

"Fantastic Voyage probe detects dangerous blood clots" - Newscientist.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Phrood (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd