In Amerika gebeurt het regelmatig dat mensen hun dode huisdier vriesdrogen. Maar hoe werkt het precies? En waarom doen mensen dat?
Zo van een afstandje zien ze er eigenlijk nog heel levendig uit. Toch zijn de gevriesdroogde honden dat niet. Ze zijn dood, maar worden door het vriesdrogen zo goed geconserveerd dat het bijna eng is.
Voedsel
Vriesdrogen is niets nieuws: het wordt al jaren gebruikt. Bijvoorbeeld om voedsel te conserveren. Het is relatief eenvoudig. Voedsel wordt bevroren en de druk rondom het voedsel wordt teruggebracht. Het is een ideale manier om voedsel te conserveren. Doordat het water eruit wordt gehaald, wordt het voedsel lichter en is het langer te bewaren. Tegelijkertijd blijft de smaak wel behouden.
Huisdieren
In Amerika wordt de techniek echter niet alleen op voedsel toegepast. Ook dode huisdieren ondergaan het lot van vriesdrogen. Er zijn zelfs mensen die daar hun beroep van hebben gemaakt: dieren vriesdrogen. En ze zitten niet om werk verlegen. Mensen van alle rangen en standen kloppen aan om hun geliefde huisdier – van hele katten tot enkel de oren van de hond – te laten vriesdrogen.
Film
Het fascineerde documentairemaakster Amy Finkel zo dat ze besloot er een film over te maken. Niet zozeer over het vriesdrogen zelf, maar over de redenen erachter. Want waarom laten mensen hun hond of kat vriesdrogen (een karweitje dat al snel zo’n 730 euro kost)? De film is nog niet af, maar een stukje is hieronder al te bezichtigen.
Hieruit blijkt dat veel huisdiereigenaren eigenlijk helemaal geen afscheid kunnen nemen. Vriesdrogen is dan een manier om dat uit te stellen of zelfs helemaal niet te doen. Blijkbaar is de confrontatie met een levensechte dode hond minder erg dan de confrontatie met een lege plek in huis.