Bobbeltjes rond tepel helpen baby ‘navigeren’

Wetenschappers hebben ontdekt dat bobbeltjes rond de vrouwentepel geurtjes uitscheiden die de baby helpen om de melk te vinden.

Wanneer vrouwen zwanger zijn, neemt het aantal bobbeltjes rondom de tepel vaak toe. Wetenschappers stelden eerder al vast dat het klieren zijn die stofjes afgeven. Lang werd gedacht dat die stofjes enkel bedoeld waren om de huid hier soepel te houden. Maar het lijkt erop dat de klieren nog een functie hebben.

Experiment
De onderzoekers verzamelden 121 vrouwen die zeer recentelijk een kindje hadden gekregen. Ze keken hoe goed de baby’s dronken, hoeveel de kleintjes wogen en hoelang het duurde voordat de moeder borstvoeding ging geven.

Resultaten
Vrouwen die meer dan negen bobbeltjes rondom hun tepels hadden, gaven gemiddeld sneller borstvoeding dan vrouwen met minder bobbeltjes. Ook werden hun baby’s sneller zwaarder. De moeders die hun eerste kindje hadden verwelkomd, zagen deze effecten het sterkst. Zij gaven gemiddeld tien uur eerder borstvoeding dan vrouwen met minder bobbeltjes rondom de tepel.

Vies versus schoon

Uit het onderzoek bleek ook dat baby’s liever van een ongewassen borst drinken. Wanneer de borst recentelijk schoongemaakt is, zijn ze wat minder enthousiast.

Geur
De onderzoekers lieten baby’s die drie dagen oud waren de geur van de stofjes die de klieren loslieten, ruiken. De baby’s bleken daarop meer bewegingen te maken die samenhangen met eten. Zo maakten ze bij het ruiken van die stofjes alleen al likkende en zuigende bewegingen. Dat effect was veel sterker bij stofjes uit de klieren dan bij andere geuren, waaronder de geur van de melk zelf, zo schrijven de onderzoekers in het blad Early Human Behaviour. Het wijst erop dat de kleintjes toch echt afgaan op de geur die de klieren afscheiden.

De onderzoekers denken heel veel met dit onderzoek te kunnen. Als ze erin slagen om de stofjes die de borst afgeeft, af te tappen, kunnen deze bijvoorbeeld gebruikt worden om te vroeg geboren baby’s aan borstvoeding te laten wennen.

Bronmateriaal

"Bumpy nipple smells guide babies to milk" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lukas Kubin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd