Gen ontdekt dat vrouwen gelukkiger maakt

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat mogelijk kan verklaren waarom vrouwen vaak gelukkiger zijn dan mannen. Het gen in kwestie maakt namelijk gelukkig, maar lijkt die uitwerking alleen op vrouwen te hebben.

Dat schrijven wetenschappers van de University of South Florida, Tampa in het blad Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry. Het draait allemaal om het gen MAOA. Wanneer de expressie van dit gen beperkt is, geven vrouwen zelf aan zich gelukkiger te voelen. Bij mannen werd dat verband tussen een beperkte expressie en geluksgevoel niet gevonden.

Verrassend
Onderzoeker Henian Chen was verbaasd over de resultaten, zo vertelt hij in een persbericht. “Een lage expressie van MAOA wordt ook in verband gebracht met enkele negatieve gevolgen zoals alcoholisme, agressie en asociaal gedrag. Het wordt door sommige wetenschappers zelfs het ‘strijders-gen’ genoemd, maar ons onderzoek wijst erop dat het gen – in ieder geval voor vrouwen – ook een positieve kant heeft.”

WIST U DAT…

Neurotransmitters
Dat een beperkte expressie van dit gen ervoor zorgt dat vrouwen zich gelukkiger voelen, is deels wel te verklaren. MAOA regelt de activiteit van een enzym dat weer serotonine, dopamine en andere neurotransmitters in het brein afbreekt. Dit zijn stofjes die ons een goed gevoel geven. Wanneer de genexpressie beperkt is, kan er meer monoamine bestaan. En dat stofje zorgt er voor dat er meer neurotransmitters kunnen bestaan en die geven ons dus weer een goed gevoel.

Testosteron
Maar waarom werkt het alleen bij vrouwen? De onderzoekers vermoeden dat dat iets te maken heeft met testosteron. Dit stofje neemt het positieve effect dat MAOA op mensen kan hebben, mogelijk weg. En mannen hebben meer testosteron in hun lijf dan vrouwen. Maar aangezien de hoeveelheid testosteron bij mannen sterk toeneemt wanneer ze volwassen worden, kan niet worden uitgesloten dat het gen voor jongens in de puberteit komen wel bijdraagt aan een geluksgevoel. “Misschien zijn mannen voor ze volwassen worden wel gelukkiger, omdat hun testosteronniveau dan lager is.”

De onderzoekers benadrukken dat het natuurlijk niet één gen is dat mensen gelukkig maakt. Wel wijst eerder onderzoek erop dat genen een belangrijke rol spelen in ons geluksgevoel. Studies met tweelingen suggereren dat ons geluksgevoel zeker voor 35 tot 50 procent te verklaren valt door genetische factoren. Welke genen precies invloed hebben op ons geluksgevoel is nog niet duidelijk. “Ik denk dat het tijd is voor meer genetische onderzoeken die zich richten op welzijn en geluk,” stelt Chen.

Bronmateriaal

"Study finds gene that predicts happiness in women" - Hsc.usf.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mike Hoff (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd