Gen dat dementie veroorzaakt ontdekt

Wetenschappers hebben een nieuw gen ontdekt dat in verband wordt gebracht met dementie. Het gen zou de veroorzaker zijn van FTD (frontotemporale dementie). De ziekte komt veel voor en zorgt ervoor dat mensen zo rond hun vijftigste of zestigste zich ongepast gaan gedragen of zelfs compleet van persoonlijkheid veranderen.

FTD is een progressieve ziekte die schade toebrengt aan het voorste deel van de hersenen. In dit gedeelte wordt het gedrag, de taal en emotie van mensen geregeld. Ongeveer de helft van de mensen die FTD krijgen, hebben familie die het ook heeft.

Wetenschappers onderzochten het brein van 515 mensen met FTD en vergeleken het met dat van 2509 gezonde mensen. “We vonden een specifieke genetische verandering die geassocieerd wordt met een verhoogd risico op deze ziekte,” vertelt onderzoeker Maria Grazia Spillantini van de universiteit van Cambridge. “Een beter begrip van hoe dit gen werkt, kan een nieuwe behandeling van deze ziekte opleveren.”

Alleen al in Engeland hebben zo’n 800.000 mensen dementie. 11.000 van hen lijden aan FTD. Volgens experts zullen deze aantallen verder oplopen nu de bevolking steeds meer vergrijst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd