Geluk zorgt er niet voor dat je langer leeft

lachen

Eerdere onderzoeken die dat wel beweerden, hebben oorzaak en gevolg met elkaar verward, zo stellen de onderzoekers.

Onderzoekers trekken die conclusie op basis van gegevens uit de UK Million Women Study. Het ging om de gegevens van 700.000 vrouwen die gemiddeld 59 jaar oud waren. Drie jaar na de start van het onderzoek kregen alle vrouwen een vragenlijst waarin ze onder meer gevraagd werd naar hun gezondheid, geluk, stress, de mate waarin ze het idee hadden de controle te hebben over hun leven en de mate waarin ze zich relaxt voelden. In de tien jaar erna werden de vrouwen gevolgd. In die periode overleden 30.000 deelnemers, hun doodsoorzaak werd eveneens in het onderzoek opgenomen.

Uit het onderzoek blijkt dat de sterftecijfers onder vrouwen die minder gelukkig of zelfs ongelukkig waren niet hoger lagen dan onder vrouwen die gelukkig waren. De onderzoekers stellen wel dat een levensbedreigende slechte gezondheid het geluk kan aantasten en dat ongelukkigheid om die reden geassocieerd wordt met een verhoogde kans om te overlijden. “Natuurlijk zijn mensen die ziek zijn, doorgaans minder gelukkig dan mensen die gezond zijn, maar de UK Million Women Study laat zien dat gelukkig zijn en ongelukkig zijn geen direct effect heeft op de sterftecijfers,” stelt onderzoeker Richard Peto.

Hoe komt het dat zoveel andere onderzoeken wel een verband hebben gelegd tussen geluk en levensduur? Volgens de onderzoekers is in die onderzoeken oorzaak en gevolg met elkaar verward. Geluk leidt niet tot een langer leven, maar mensen die gezond zijn en dus langer leven, zijn doorgaans gelukkiger.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd