Gekweekt sperma groeit uit tot gezonde muis

Wetenschappers zijn erin geslaagd om sperma dat grotendeels in een petrischaaltje gekweekt is, uit te laten groeien tot gezonde muizen.

De wetenschappers gebruikten embryonale stamcellen en mengden deze met diverse proteïnes en andere stofjes die groei moeten stimuleren. Uiteindelijk leidde dat tot prille spermacellen.

Volwassen
De onderzoekers namen een aantal onvruchtbare muizen en plaatsten de cellen in hun teelballen. Daar groeiden de cellen uit tot volwassen spermacellen. Deze spermacellen waren in staat om in vitro (buiten het lichaam) eitjes te bevruchten.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een onvermoeibare muis hebben gecreëerd?

Gezonde jongen
De embryo’s die dat opleverde, werden in vrouwelijke muizen geplaatst en groeiden uit tot normale en gezonde jongen. Deze jongen brachten zelf ook weer gezonde jongen voort, zo is in het blad Cell te lezen. “Het is een doorbraak,” stelt onderzoeker Orly Lacham-Kaplan.

De onderzoekers zetten hun studie nu voort. Zo willen ze proberen om de stamcellen in het laboratorium uit te laten groeien tot volwassen spermacellen. Nu moeten de cellen daarvoor eerst nog in de muizen geplaatst worden. Ook willen de wetenschappers kijken of ze iets soortgelijks met eicellen kunnen doen. Uiteindelijk willen ze de methode ook op mensen uitproberen en zo hoop bieden aan onvruchtbare stellen.

Bronmateriaal

"Sperm Made (Mostly) in a Dish Produce Normal Mice" - Sciencemag.org
De foto hierboven laat de gezonde jongen zien. Foto: Mitinori Saitou.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd