Stromend water op Mars ontdekt?

Er is mogelijk stromend water op Mars ontdekt. Dit meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een persbericht. De ontdekking is gedaan door de Mars Reconnaissance Orbiter, een ruimtesonde die in een baan om Mars draait.

De ruimtesonde ontdekte donkere, vingerachtige structuren op sommige hellingen op Mars. Deze structuren werden enkele seizoenen in de gaten gehouden. Opvallend genoeg veranderen de donkere vormen naarmate de temperaturen stijgen of dalen. Zo verdwijnen de donkere stromen in de winter, om vervolgens in de lente weer terug te keren.

“De beste verklaring hiervoor is dat het water op Mars stroomt”, concludeert Alfred McEwen van de universiteit van Arizona.

Belangrijke bestemming
NASA-baas Charles Bolden onderstreept het belang van de Mars Reconnaissance Orbiter. “Dankzij dit ruimtevaartprogramma komen we steeds dichter bij het antwoord op de vraag of er leven is op Mars”, zegt Bolden. “Daarnaast laten dit soort resultaten zien dat Mars een belangrijke bestemming is voor toekomstige astronauten.”

Donker
Er zijn nog wel enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe komt het dat het water donker is? “Dat is op dit moment nog een mysterie, maar toekomstige observaties en experimenten in laboratoria moeten tot een antwoord leiden”, zegt McEwen.

Doorbraak
Als het hier echt gaat om stromend water, dan is dit een doorbraak. Wetenschappers hebben al wel bevroren water op Mars ontdekt, maar nog nooit stromend water. Daarnaast is de kans op microscopisch leven in stromend water groter dan in bevroren water.

Bronmateriaal

Persbericht NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd