Geeks zijn narcistischer en extraverter

Sta jij uren in rij voor de nieuwe Star Wars-film in je Obi-Wan Kenobi-outfit? Waarschijnlijk ben je narcistischer en extraverter dan de gemiddelde burger.

Uit een nieuw onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Georgia in Athene blijkt dat geeks die festivals als Comic-Con en Dragon Con bezoeken gemiddeld narcistischer, extraverter en depressiever zijn dan de doorsnee burger. Daarnaast zijn geeks ruimdenkender en staan ze open voor nieuwe ervaringen. Het paper over het onderzoek is te lezen op de website van PLOS ONE.

Obi-Wan Kenobi uit Star Wars.
Obi-Wan Kenobi uit Star Wars.

“Door helemaal op te gaan in een andere wereld (bijv. Star Wars, red.) voelen geeks zich krachtig en speciaal”, concludeert co-auteur Jessica McCain. Jarenlang was het niet ‘hip’ om een nerd te zijn, maar dit is de laatste jaren veranderd. Sciencefictionfilms als Interstellar, The Martian, Star Wars en Star Trek worden goed bezocht en stripboeken vliegen over de toonbanken. En dan hebben we het nog niet eens over de televisieseries van Marvel-personages (zoals Jessica Jones) die als paddenstoelen uit de grond schieten en de populariteit van spellen als World of Warcraft.

McCain en haar collega’s hebben honderden mensen online geïnterviewd, zowel geeks (interesse in wetenschap en technologie) als niet-geeks. Daarnaast zijn bezoekers van het Dragon Con-festival in Atlanta ondervraagd. Wanneer een geek het ‘geekdom’ omarmt – en zich dus verkleedt, Dungeons & Dragons-speelt of Renaissance-fairs bezoekt – is hij narcistischer dan de gemiddelde burger.

Overigens is het zo dat iedereen een klein beetje narcistisch is. De overtuigde geeks zijn dit alleen net iets meer dan de rest. “Wie verkleed naar een film gaat, krijgt aandacht en daarnaast is het een manier om je creativiteit te tonen”, zegt McCain.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd