Gaan we straks met de Shweeb naar ons werk?

  Wel als het aan Google ligt. De zoekmachinegigant heeft één miljoen dollar uitgereikt om de Shweeb – een kruising tussen een fiets en een monorail – te laten ontwikkelen. Naast Shweeb vielen nog vier anderen in de prijzen. Zij wonnen Google’s Project 10^100-competitie: een wedstrijd die wetenschap en technologie een boost geeft.

  In totaal had Google tien miljoen dollar te verdelen. Er kwamen meer dan 150.000 inzendingen binnen en het publiek koos daaruit de vijf met de meeste potentie.

  Shweeb (zie onderstaand filmpje) is er daar één van. Volgens de ontwikkelaars kan het vervoersmiddel zo’n 1200 mensen per uur vervoeren en is het vooral geschikt voor gebruik in de grote steden. De mensen achter de Shweeb hebben inmiddels een prototype gebouwd. Het staat in Nieuw-Zeeland en doet daar dienst als toeristische attractie. De modules racen er met een snelheid van zo’n vijftig kilometer over een 200 meter lange baan.

  Een andere winnaar is de Khan Academy. De academie wil een gratis online bibliotheek vol met educatieve video’s beginnen. En PublicResource.org. Deze organisatie wil het Amerikaanse rechtssysteem, inclusief wetten en uitspraken online zetten. FIRST kreeg ook een klap geld. Deze organisatie promoot wetenschap door studenten wereldwijd met elkaar in contact te brengen en de competitie (bijvoorbeeld op het gebied van robots) met elkaar te laten aangaan. The African Institute for Mathematical Sciences (AIMS) viel ook in de prijzen. Het instituut gaat het geld gebruiken om het wetenschappelijk niveau van Afrikaanse studenten op te krikken.

  Foto: Shweeb.co.nz

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd