Antidepressivum maakt mensen liever

Zou u één mens pijn doen als dat betekent dat u er vijf anderen mee kunt redden? Als u antidepressiva slikt die ervoor zorgen dat u meer serotonine aanmaakt, waarschijnlijk niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het goedje ervoor zorgt dat we minder geneigd zijn om anderen te straffen of pijn te doen. Zelfs als dat in het algemeen belang is.

Onderzoeker Molly Crockett legde 24 proefpersonen een moreel dilemma voor. Een deel van de proefpersonen was onder de invloed van het antidepressivum citalopram, de andere helft kreeg een placebo. De mensen die het medicijn hadden gekregen, waren in vergelijking met de anderen tien procent minder geneigd om een ander pijn te doen. Zelfs als dat betekende dat ze er vele anderen met konden redden.

In een tweede experiment moesten de proefpersonen een som geld verdelen. De één deed een voorstel en de ander moest dat accepteren of weigeren. Als de proefpersoon weigerde, kregen beiden niets. Als hij of zij akkoord ging, kregen ze elk het afgesproken deel. De mensen met meer serotonine in het lichaam waren eerder geneigd om een slecht bod te aanvaarden.

De invloed van antidepressivum blijkt groot. En dat is belangrijk, want steeds meer mensen krijgen het medicijn voorgeschreven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd