Vanavond om 21:00 uur bereikt de meteorenzwerm Orioniden zijn maximum. Helaas verschijnt het sterrenbeeld Orion – waaruit de meteoren lijken te komen – pas laat in de avond boven de horizon.
Stel, we zouden om 21:00 uur vrij zicht hebben op Orion, dan zouden we tientallen meteoren per uur zien. Maar omdat Orion pas later op de avond opkomt en de maan flink stoort, zijn er slechts vier meteoren per uur zichtbaar. Als je naar buiten gaat om vallende sterren te spotten, kan het dus even duren voordat je de eerste ziet.
Als je vannacht een vallende ster ziet, dan is de kans groot dat dit een stofdeeltje is van de komeet Halley. Deze komeet liet stofdeeltjes achter en die deeltjes komen nu in botsing met de atmosfeer van de aarde. Wanneer zo’n klein stofdeeltje verbrandt, ontstaat er een streepje licht, dat in de volksmond een ‘vallende ster’ wordt genoemd. Het is een misleidende term, want een meteorenzwerm heeft natuurlijk niets met sterren te maken.
Snelle jongens
Het voordeel van de Orioniden is dat deze meteorenzwerm een langere tijd zichtbaar is. Vijf dagen rondom het maximum van de Orioniden zijn er nog steeds veel meteoren zichtbaar. Een nadeel is dat Orioniden een grote snelheid hebben. Ze raken de atmosfeer met een snelheid van 237.240 kilometer per uur, oftewel 66 kilometer per seconde. Hierdoor moet je goed opletten om er eentje te zien. In vergelijking: de Boötiden – die in juni pieken – zijn veel trager en hebben een snelheid van zestien kilometer per seconde.
Kruip in een slaapzak
Let er op dat je je vanavond warm kleedt. De omstandigheden zijn anders dan in augustus, toen je wellicht naar buiten ging voor de Perseïden. Vannacht is de temperatuur lager dan tien graden Celsius. Daarnaast is het de vraag of de Orioniden überhaupt te zien zijn, aangezien het in grote delen van België en Nederland overwegend bewolkt is.
Er is hoop
Maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Sta morgenvroeg op, want dan zijn er mogelijk twaalf meteoren per uur zichtbaar. Hierboven een voorspelling van het aantal meteoren per uur. Dit kaartje is afkomstig van Hemel.waarnemen.com. Omdat de Orioniden redelijk onvoorspelbaar zijn, kan dit aantal nog hoger of lager uitvallen. Dus… wie weet!