De strepen van Jupiter gaan dieper dan je denkt

Kijk je naar Jupiter, dan zie je de verschillende bruine en witte wolkenbanden. Stel, je pelt de atmosfeer van Jupiter als een ui, dan blijf je de strepen nog lang zien.

Dankzij de Juno-ruimtesonde weten we nu dat de wolkenbanden niet alleen in de bovenste atmosfeer zichtbaar zijn, maar ver doorlopen in de atmosfeer van Jupiter. Juno heeft instrumenten aan boord die met behulp van microgolven diep in de atmosfeer van de grootste planeet van het zonnestelsel kunnen kijken.

“De structuur van zones en banden blijft herkenbaar wanneer je dieper in de atmosfeer van Jupiter duikt”, zegt hoofdonderzoeker Scott Bolton. Dit betekent dat de kleuren van de wolkenbanden op een andere plek ontstaan. “Dit is absoluut een verrassing voor veel wetenschappers.”

lagen

De foto hierboven laat zien hoe Jupiter er op een diepte van 350 tot 400 kilometer uitziet. Er zijn nog steeds wolkenbanden te zien, al verschillen ze hier en daar van de wolkenbanden in de buitenste schil.

“Het is voor het eerst dat we dieper in de atmosfeer van een gasplaneet duiken”, zegt Bolton. “We zien nu eindelijk de dynamische processen in de atmosfeer van Jupiter. Dit is pas het begin.”

Overigens gaat het niet goed met Juno. Het ruimtevaartuig schakelde eergisteren over naar de veiligheidsmodus, waardoor er tijdens de scheervlucht gisteren geen nieuwe close-upbeelden zijn gemaakt van de gasreus. De intense straling rond Jupiter vormt een uitdaging, maar wetenschappers beweren dat dit niet de boosdoener is van de problemen. Inmiddels is de veiligheidsmodus uitgeschakeld, maar de instrumenten staan nog niet aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd