Het seksleven van planten is..verrassend. Tot die conclusie kom je als je het boek ‘Plantenliefde‘ leest.
In het prachtig vormgegeven boek legt schrijver Michael Allaby het seksleven van meer dan 200 planten bloot. Tamelijk expliciet legt hij uit hoe planten ‘het’ doen. “De meeste planten kennen geen remmingen (…) Wat ze doen, doen ze in het openbaar.”
Sloeries en narcisten
Van de sloeries van de kruidentuinen (planten die beschikbaar zijn voor alle insecten) tot de narcisten (zelfbestuivers) en kidnappers (planten die insecten vangen): elke plant houdt er zijn eigen seksuele voorkeuren op na. En elke plant heeft ook zijn eigen manieren om andere organismen ‘in bed’ te krijgen. Aan de hand van tal van voorbeelden en opmerkelijke feitjes doet Allaby het seksleven van de planten uit de doeken. En saai wordt het – mede dankzij de aantrekkelijke, populair-wetenschappelijke schrijfstijl van Allaby – geen moment.
Dronkenlappen
Ook andere organismen die een onmisbare rol spelen in het seksleven van planten, komen natuurlijk aan bod. Zo vertelt hij over de bananenvleermuis die gespecialiseerd is in het bevruchten van wilde bananen en een zeer lange tong heeft om de bloembasis te kunnen bereiken. “De tong is zo lang dat hij niet in de bek van de vleermuis past, dus hij draagt zijn tong in een soort gleuf op zijn borst.” En ook de vederstaarttoepaja komt aan bod. Deze boomspitsmuis neemt het bestuiven van de stekelige palm Eugeissona tristis voor zijn rekening en krijgt daar iets heerlijks voor terug: nectar die tot wel 3,8 procent alcohol bevat. “De vederstaarttoepaja is een zware drinker,” schrijft Allaby. “Hij brengt elke nacht meer dan twee uur gestaag drinkend door.”
Planten worden – aangezien ze vast zitten in de grond – gedwongen om enigszins creatief om te gaan met hun voortplantingsdrang. En dat is aan hen wel besteed, zo bewijst het boek Plantenliefde. Een wandeling door de tuin zal nooit meer hetzelfde zijn..