G-speak maakt toetsenbord en muis overbodig

Een computer die reageert op bewegingen moet binnenkort de markt gaan veroveren en daarmee de oude vertrouwde muis en het toetsenbord van de troon stoten. Het systeem heeft de naam G-Speak gekregen en maakt gebruik van speciale oppervlakken en displays die handbewegingen ‘begrijpen’.

In een omgeving met G-Speak kan alles op het scherm direct gewijzigd of bevestigd worden met één simpele handbeweging. Om dat mogelijk te maken, draagt de ‘bestuurder’ van de computer een speciale handschoen die de interactie tussen mens en display mogelijk maakt.

Vijf jaar
Het systeem vergemakkelijkt het besturen van robots of voertuigen en maakt een interface tussen machine en mens mogelijk. Het systeem moet binnen vijf jaar wereldwijd beschikbaar zijn voor de consument. De geestelijk vader van het systeem, Oblong Industries, noemt G-Speak de grootste stap voorwaarts op het gebied van computerinterfaces sinds 1984.

Beweging
G-Speak wordt bestuurd door posities van de hand: wijzen bijvoorbeeld, maar ook complexere bewegingen worden zeer accuraat opgemerkt. Het is tevens mogelijk om met meerdere mensen de computer tegelijkertijd te besturen (zie ook het filmpje hieronder).

Linux en Mac
Het systeem wordt al gebruikt door enkele universiteiten en ministeries en draait op Linux en Mac. Het is niet waarschijnlijk dat toetsenbord en muis binnen vijf jaar tijd totaal verdwijnen. Er zijn genoeg toepassingen te bedenken waarbij deze twee hulpmiddelen handiger zijn dan de G-Speak.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd