Groepstherapie helpt bij rugpijn

Pijn in de onderrug kan effectief en goedkoop worden behandeld door middel van groepstherapie. Dat blijkt uit onderzoek. Na zes gezamenlijke sessies van anderhalf uur met cognitieve gedragstherapie vertoonden de proefpersonen met rugpijn zelfs een jaar later nog vooruitgang.

De 701 patiënten die deelnamen aan het onderzoek kregen voorafgaand aan de studie eerst advies over hoe ze actief konden blijven en bedrust moesten vermijden. Ook kregen ze tips op het gebied van medicatie.

Vervolgens kregen 468 van hen ook nog eens een individueel assessment en zes groepssessies met cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie werd gesproken over fysieke activiteiten, relaxen en het tackelen van negatieve gedachten.

De mensen die naast de adviezen ook nog eens groepstherapie hadden gevolgd, bleken later minder pijn en ongemak te ondervinden van hun aandoening. Bovendien waren ze positiever en beter in staat om met de pijn om te gaan.

“In vergelijking met advies alleen, kunnen we advies plus cognitieve gedragstherapie associëren met een in vrijwel alle gevallen betekenisvolle verbetering van de situatie,” concludeert onderzoeker Sarah Lamb. En dat is een doorbraak. “Effectieve behandelingen die resulteren in aanhoudende verbeteringen als het gaat om pijn in de onderrug zijn zeldzaam.”

Bronmateriaal

"Group therapy 'can treat back pain'" - The Press Association

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd