Felle vuurbol gespot boven Nederland

Afgelopen nacht zagen tientallen Nederlanders een opvallend heldere meteoor.

Dat meldt de Werkgroep Meteoren. Op de site van de werkgroep hebben al meer dan honderd mensen melding gemaakt van de vuurbol. Deze was vanuit heel Nederland te zien en verscheen net over de Nederlandse grens, tussen Nijmegen en het Ruhrgebied.

Over de vuurbol
Een vuurbol is eigenlijk niets anders dan een opvallend helder lichtspoor aan de hemel, veroorzaakt doordat stof of puin dat in de ruimte zweeft in de aardatmosfeer terecht komt. Het lichtspoor ontstaat doordat het stof of puin zich met behoorlijke snelheid de atmosfeer binnendringt. Eenmaal in die atmosfeer terecht gekomen, wordt het puin of stof afgeremd en verhit. De warmte zorgt ervoor dat moleculen van de meteoroïde zelf en uit de omringende atmosfeer uit elkaar worden geslagen, waarna hun atomen geïoniseerd worden en vervolgens weer recombineren, waarbij licht wordt gegenereerd.

Helder
Hoewel het regelmatig voorkomt dat stof of puin zich een weg baant door de aardatmosfeer, zijn vuurbollen wel wat zeldzamer. Vuurbollen onderscheiden zich van ‘gewone’ meteoren, doordat ze veel helderder zijn (helderder dan de planeet Venus).

Juni
Vuurbollen mogen dan iets zeldzamer zijn dan ‘gewone’ meteoren; toch komt het nog regelmatig voor dat mensen er eentje spotten. In Nederland gebeurde dat bijvoorbeeld afgelopen zomer nog. In juni zagen talloze Nederlanders een helder lichtspoor aan de hemel verschijnen. Aangezien dat lichtspoor nog voor zonsondergang zichtbaar was en gepaard ging met supersonische knallen, moet het wel een flink stuk puin zijn geweest dat op die dag roemloos ten onder ging in de dampkring.

September
En ook in september was het raak; een vuurbol reisde toen over de Oost-Friese Waddeneilanden naar de Noordzee om vervolgens uit te doven. Deze vuurbol is bijzonder, omdat een stukje van de ruimtesteen die dit lichtspoor veroorzaakte, later op aarde is teruggevonden. De meteoriet – slechts 24 gram zwaar – landde op de oprit van een inwoner van het Duitse Flensburg.

In Nederland kunnen gespotte vuurbollen gemeld worden bij de eerder genoemde Werkgroep Meteoren. Ook beelden van vuurbollen zijn hier van harte welkom. Aan de hand van de meldingen en beelden kan namelijk worden uitgezocht hoe groot het object was dat de aardatmosfeer binnendrong, welke koers het object in de atmosfeer had, waar eventuele brokstukken geland kunnen zijn en mogelijk zelfs waar het brokstuk oorspronkelijk zijn rondjes rond de zon draaide. Dus..heb je afgelopen nacht iets gezien of het zelfs op camera vastgelegd? Meld het dan bij de Werkgroep!

Bronmateriaal

"Grote vuurbol afgelopen nacht" - Werkgroep Meteoren
Afbeelding bovenaan dit artikel: OpenClipart-Vectors (via Pixabay)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd