Exotisch lieveheersbeestje heeft toch geen biologische wapens

lieveheersbeestje

Wat hebben Saddam Hoessein en het naar Nederland overgevlogen Aziatische lieveheersbeestje met elkaar gemeen? Van allebei dachten we op een bepaald moment dat ze biologische wapens hadden. Maar beiden blijken die uiteindelijk op dat moment niet gehad te hebben.

Het Aziatische lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) kwam enkele jaren geleden naar Nederland toe en verdrong al snel de inheemse lieveheersbeestjes, waaronder het zevenstippelig lieveheersbeestje Coccinella septempunctata. Maar hoe rekende het exotische lieveheersbeestje nu precies met de inheemse soorten af? Onderzoekers bestudeerden de exoot en ontdekten sporen van een eencellige parasitaire schimmel. Ze concludeerden dat de exoot tegen deze schimmel bestand is, maar dat de inheemse soorten niet tegen de schimmel zijn opgewassen. In andere woorden: het Aziatische lieveheersbeestje brengt een biologisch wapen met zich mee en maakt zo voor zichzelf de weg vrij.

WIST U DAT…

…de kleur van lieveheersbeestjes kan verraden hoe giftig ze zijn?

Onderzoekers van de universiteit van Wageningen trekken die conclusie nu ernstig in twijfel. Ze wijzen erop dat het Aziatische lieveheersbeestje de schimmel op inheemse soorten moet overdragen, wil deze schadelijk of dodelijk zijn. “Dit zou dan moeten gebeuren doordat de inheemse soorten zouden eten van de eieren, larven of zelfs volwassen exemplaren van Harmonia,” zo schrijven ze in het blad Science. “Maar dit is nu juist zo onwaarschijnlijk: de Aziatische soort is eerder zelf aanvaller dan prooi en vaak zo bedreigend dat zelfs hun eieren de inheemse soorten doen afschrikken.”

De onderzoekers concluderen dan ook dat het biologische wapen van het Aziatische lieveheersbeestje een ‘losse flodder’ is. De schimmel lijkt dan ook niet te kunnen verklaren waarom het Aziatische lieveheersbeestje wereldwijd – ten koste van inheemse soorten – zo succesvol is.

Bronmateriaal

"Biologische wapen van exotisch lieveheersbeestje is een losse flodder" - Wageningenur.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jacopo Werther (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd