Is de neus van de vrouw de drijvende kracht achter de catfight?

catfight

Waarom gaan vrouwen soms met elkaar op de vuist? Het lijkt erop dat wetenschappers één van de drijvende krachten achter de catfight ontdekt hebben. En het is…de vrouwenneus!

Nieuw onderzoek wijst erop dat vrouwen kunnen ruiken in hoeverre een andere vrouw concurrentie vormt. En op basis van die geuren stijgt of daalt de hoeveelheid testosteron in het vrouwenlichaam.

Hoe zit het precies?
De onderzoekers verzamelden een aantal vrouwen en stelden ze bloot aan de geur van andere vrouwen. Die andere vrouwen bevonden zich elk in een ander stadium van hun cyclus: soms stonden ze op het punt om te ovuleren (een eisprong te krijgen) en waren ze dus vruchtbaar. Soms waren ze ver van hun ovulatie verwijderd en dus onvruchtbaar. De vrouwen die geuren waarnamen van vrouwen die op het punt stonden om te ovuleren, maakten meer testosteron aan dan dan de vrouwen die geuren waarnamen van vrouwen die ver van hun ovulatie verwijderd waren. Ook bleek de hoeveelheid testosteron naar verloop van tijd terug te lopen wanneer vrouwen een vrouw roken die niet op het punt stond om te ovuleren. De vrouwen die een ovulerende vrouw roken, zagen hun testosteronniveau niet dalen.

WIST U DAT…

…de hoeveelheid testosteron van mannen daalt als ze met hun kind op dezelfde kamer slapen?

Competitief
Testosteron is een hormoon dat geassocieerd wordt met competitief en agressief gedrag. Men zou dan ook voorzichtig kunnen concluderen dat de geur van ovulerende vrouwen andere vrouwen een tikje agressiever maakt. En dat is goed te verklaren. Uit eerder onderzoek is gebleken dat mannen juist dol zijn op vrouwen die ovuleren. Logisch: die vrouwen zijn vruchtbaar en bieden de man dus de grootste kans op nageslacht. En daarmee is een ovulerende vrouw een grotere concurrent voor andere vrouwen dan een vrouw die ver van haar ovulatie verwijderd is.

Vrouwen zijn dus in staat om aan de hand van geuren te bepalen in welke mate er sprake is van concurrentie. Dat gebeurt overigens allemaal onbewust, zo benadrukken de onderzoekers in het blad Evolution & Human Behavior.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd