Wetenschappers hebben ontdekt dat het systeem 30 Ari niet uit drie sterren en een planeet, maar uit vier sterren en een planeet bestaat. Slechts één keer eerder hebben onderzoekers een dergelijk viervoudig systeem ontdekt.
Het viervoudige systeem heet 30 Ari en is 136 lichtjaar verwijderd van de aarde. De exoplaneet is tien keer massiever dan Jupiter en draait iedere 335 dagen om de hoofdster. De hoofdster heeft een begeleider, maar daar draait de planeet niet om heen. Het duo draait vervolgens weer om een ander paar sterren. De afstand tussen de twee duo’s bedraagt 1670 keer de afstand van de aarde naar de zon, oftewel ruwweg 250 miljard kilometer. Overigens denken wetenschappers dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er leven mogelijk is op deze exoplaneet of op eventuele manen.
Stel, je staat op deze exoplaneet, hoe ziet de hemel er dan uit? Eén van de vier sterren is als een kleine zon zichtbaar. Twee andere sterren zijn te zien als zeer heldere sterren. Deze sterren zijn zelfs overdag te zien. En de vierde ster? Die is niet te zien. Pas wanneer je een telescoop gebruikt, kom je erachter dat één van de twee heldere sterren in feite een dubbelster is.
De afgelopen jaren zijn er al meerdere exoplaneten met twee of drie moedersterren gevonden, zoals de planeet van Luke Skywalker. “Ongeveer vier procent van alle zonachtige sterren maakt deel uit van viervoudige systemen”, zegt onderzoeker Andrei Tokovinin. “Dit percentage neemt toe, omdat telescopen steeds beter worden, waardoor we steeds kleinere sterren ontdekken.” De recente ontdekking bevestigt dat exoplaneten in viervoudige systemen minder zeldzaam zijn dan gedacht. “Stersystemen zijn er in allerlei vormen, het is bijzonder om te zien hoe de natuur al deze sterren bij elkaar brengt”, filosofeert Lewis Roberts van het Jet Propulsion laboratorium.