Mannen zijn doorgaans narcistischer dan vrouwen

spiegel

Wie is er narcistischer? De man of de vrouw? Gemiddeld gezien: de man. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Mannen blijken vooral sterker dan vrouwen het idee te hebben dat ze ergens recht op hebben.

Onderzoekers van de Buffalo School of Management verzamelden onderzoeken over narcisme die de afgelopen 31 jaar verschenen zijn. In die studies zochten ze naar man/vrouw-verschillen als het ging om drie aspecten van narcisme: leiderschap/autoriteit, exhibitionisme en het idee recht te hebben op bepaalde dingen.

De resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat mannen voortdurend hoger scoorden dan vrouwen als het ging om narcisme. Het maakte daarbij niet uit hoe oud de mannen of vrouwen waren. Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen trad op wanneer de onderzoekers keken naar het aspect ‘het idee recht te hebben op bepaalde dingen’. Dat suggereert dat mannen sterker dan vrouwen geneigd zijn om anderen uit te buiten en het idee hebben recht te hebben op bepaalde privileges. “Maar er was geen verschil als het ging om het aspect exhibitionisme,” vertelt onderzoeker Emily Grijalva. “Dat betekent dat beide geslachten net zo sterk geneigd zijn om ijdel of met zichzelf bezig te zijn.”

Veranderingen?
De onderzoekers keken ook hoe narcistisch studenten tussen 1990 en 2013 waren. Ze wilden zo achterhalen of één van beide geslachten narcistischer was geworden. Dat bleek niet het geval te zijn.

Maar waarom zijn mannen doorgaans narcistischer dan vrouwen? Uit andere onderzoeken is gebleken dat persoonlijkheidsverschillen tussen man en vrouw – zoals narcisme – voort kunnen komen uit ideeën of stereotyperingen die men er over een bepaald geslacht op nahoudt. Mensen leren en observeren al op jonge leeftijd wat het inhoudt om een man of een vrouw te zijn en wanneer ze daarvan afwijken en dus niet aan de verwachtingen van de samenleving voldoen kan dat resulteren in kritiek. “Met name vrouwen worden vaak flink bekritiseerd als ze agressief of autoritair zijn en dat creëert een zekere druk voor vrouwen – meer dan voor mannen – die ze ertoe kan aanzetten om narcistisch gedrag te onderdrukken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd