Aapje met oranje bakkebaarden ontdekt in het Amazonegebied

aap24

Wetenschappers hebben in het Amazonegebied een nieuwe aapsoort ontdekt. Het gaat om een grijs springaapje met een oranje staart en oranjebruine bakkebaarden. Op het voorhoofd pronkt een lichtgrijze streep.

De nieuwe aapsoort heeft de naam Callicebus miltoni gekregen. De aap behoort tot de springaapjes en leeft in het Braziliaanse deel van het Amazonegebied.

Het nieuwste springaapje (midden) onderscheidt zich duidelijk van familieleden die in de buurt wonen. Afbeelding: Stephen D. Nash.
Het nieuwste springaapje (midden) onderscheidt zich duidelijk van familieleden die in de buurt wonen. Afbeelding: Stephen D. Nash.
Groepje
De apen brengen het grootste deel van hun tijd door in hoge bomen en eten fruit. Ze leven in kleine groepen die bestaan uit een monogaam stelletje en hun nageslacht. Ze houden er een eigen territorium op na en laten dat aan anderen weten door waarschuwingskreten te slaken als die anderen in de buurt komen.

Leefgebied
Het leefgebied van de apen is vrij beperkt, omdat ze omringd worden door bergen en rivieren en niet kunnen zwemmen of bergachtig gebied kunnen oversteken. Dat kleine leefgebied maakt de aap kwetsbaar: er zijn niet veel plekken waar deze heen kan gaan als een deel van het leefgebied ontbost wordt.

“We zijn echt heel opgewonden over deze nieuwe ontdekking,”stelt onderzoeker Felipe Ennes Silva. “Het is altijd opwindend om iets nieuws in het Amazonegebied te vinden, omdat het ons eraan herinnert hoe speciaal dit regenwoud is en hoe blij we moeten zijn dat we het hebben.”

Bronmateriaal

"New monkey species discovered in the Amazon Rainforest" - Fauna-flora.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adriano Gambarini.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd