Examen? Vooraf kauwgom kauwen helpt!

Een belangrijk examen? Kauwgom kauwen helpt. Maar alleen vóór en niet tijdens het examen, zo blijkt.

Tijdens de CITO-toets in groep acht kreeg onze hele klas kauwgom van de juf. Het zou ons spontaan betere cijfers opleveren, zo werd beweerd. Maar wat zat ze ernaast, zo blijkt nu uit onderzoek.

Studenten
Wetenschappers van de St. Lawrence University verzamelden een groep studenten. Een deel van de groep kauwde kort voor een toets op kauwgom. Andere studenten kauwden kauwgom tijdens de toets. En de rest kreeg helemaal geen kauwgom aangeboden.

WIST U DAT…

Resultaten
Vervolgens vergeleken de onderzoekers de toetsresultaten van de studenten. Kauwgom kauwen, bleek de proefpersonen een voorsprong te geven. Maar alleen wanneer vijf minuten voor de toets begon op de kauwgom werd gekauwd. Het effect van vooraf kauwgom kauwen, bleef zo’n 15 tot 20 minuten overeind.

Geen effect
Uit het onderzoek blijkt dus ook dat kauwgom kauwen tijdens een examen geen effect heeft. Dat denken de onderzoekers wel te kunnen verklaren. Productief denken en tegelijkertijd kauwgom kauwen: dat werkt niet.

Het is niet voor het eerst dat blijkt dat fysieke activiteit goed is voor onze prestaties. Dit onderzoek toont echter aan dat ook zeer lichte fysieke activiteit (zoals kauwen) al invloed kan hebben op ons denkvermogen.

Bronmateriaal

"Chewing Gum Helps Test-Takers, Research By SLU Psych Prof Shows" - Stlawu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alfon...* (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd